Warga emas ialah mereka yang berumur 65 tahun ke atas. Walaupun telah memasuki usia emas, mereka terus memainkan peranan penting dalam keluarga sebagai pengasuh, guru, mentor, wira, rakan, dan pembimbing, bukan sahaja kepada cucu mereka, tetapi juga kepada anak-anak dewasa, keluarga besar dan komuniti mereka. 

Berikut adalah 3 peranan utama yang dimainkan oleh warga emas dalam keluarga:

1.   Sudut pandangan yang berbeza

Kita sering memikirkan kepelbagaian dari segi budaya, tetapi kepelbagaian antara generasi mempunyai faedah dan hasil yang sama untuk individu yang mengambil bahagian. Kebijaksanaan ibu bapa, datuk nenek dan saudara mara yang lebih tua boleh bantu kita memahami pertumbuhan idea merentas masa dan memberikan kita pemahaman yang lebih baik tentang sebab kita berada di tempat kita sekarang.

2.  Muhasabah diri

Menghabiskan masa bersama datuk dan nenek, kenalan senior atau saudara mara menggalakkan kita merenung cita-cita kita sendiri dan menilai tindakan kita menggunakan kriteria selain daripada yang telah ditetapkan dari rakan sebaya kita.

3.  Lebih kasih sayang

Saudara yang lebih tua biasanya mempunyai lebih banyak masa untuk meluangkan masa dengan ahli keluarga yang lebih muda, dan mereka mampu menambahkan perasaan pengembaraan atau keseronokan pada aktiviti yang dilakukan. Datuk dan nenek melegakan tekanan pengasuh utama dengan membenarkan mereka berkongsi bukan sahaja kasih sayang, tetapi juga tuntutan keibubapaan yang tidak berkesudahan.

Ahli keluarga kita yang lebih tua sering menyaksikan peperangan atau masa sukar dan boleh menjadi sumber motivasi untuk ahli keluarga yang lebih muda. Pengalaman mereka dengan kesusahan, menguruskan kehidupan dalam tempoh yang panjang, mengajar kanak-kanak bahawa kehidupan boleh diuruskan dengan keazaman dan kerja keras. Ahli keluarga yang lebih tua juga boleh menjadi mentor kepada anak yang lebih muda, menyokong dan memberi inspirasi kepada mereka untuk mengejar aspirasi mereka. Apabila hubungan ibu bapa dan anak menjadi renggang, seorang nenek mungkin berfungsi sebagai lanjutan daripada kasih sayang tanpa syarat keluarga.