Ramai warga emas yang perlu berusaha untuk menua dengan baik, kekal aktif dah sihat. Ia mungkin menjadi lebih sukar untuk memperoleh vitamin dan mineral yang kita perlukan seiring dengan peningkatan usia untuk kekal sihat dan aktif. Suplemen pemakanan boleh bantu mendapatkan nutrisi daripada makanan. Vitamin dan suplemen adalah cara terbaik untuk memastikan kita memenuhi keperluan pemakanan kita.

Berikut adalah vitamin yang baik untuk warga emas:

1.   Multivitamin

Multivitamin boleh membantu anda memperoleh nutrien yang anda perlukan untuk mengekalkan gaya hidup yang aktif dan sihat sehingga ke usia emas anda. Vitamin E, vitamin K, vitamin A, kalsium, vitamin D, asid folik dan kalium adalah sebahagian daripadanya. Lycopene, lutein, dan probiotik adalah antara bahan lain.

2.  Vitamin D

Vitamin D menyokong kekuatan rangka pada orang warga emas dengan menguatkan dan melindungi tulang. Menurut kajian, Vitamin D juga boleh membantu mencegah penyakit termasuk penurunan kognitif, osteoporosis, penyakit kardiovaskular, dan diabetes jenis 2.

3.  Vitamin B

Badan kita menjadi kurang berupaya untuk menyerap vitamin B seperti vitamin B12 dan vitamin B6 apabila kita semakin tua. Selain itu, apabila usia meningkat, asid perut kita akan menurun, menjadikannya lebih sukar untuk Vitamin B memecah dan diserap. Folat, niacin, biotin, dan riboflavin adalah beberapa bentuk vitamin B yang ada. Vitamin B diperlukan untuk kesihatan saraf, kesihatan jantung, dan kawalan tekanan darah. Penyakit otak juga telah dikaitkan dengan kekurangan vitamin B12.

4. Vitamin C

Vitamin C adalah penting untuk sistem imun dan fungsi metabolik. Menurut Optometrik Amerika, vitamin C boleh bantu mencegah katarak dan mengurangkan kehilangan penglihatan yang dikaitkan dengan degenerasi makula yang disebabkan oleh usia.

5. Kalsium

Kekurangan kalsium memberi kesan kepada ramai orang tua. Ia akan menyebabkan tulang rapuh dan wujudnya penyakit tulang seperti osteoporosis. Terutamanya wanita sangat terdedah kepada kekurangan kalsium dan kehilangan tulang setelah menopaus. 

6. Asid lemak omega

Asid lemak omega 3 dan omega 6 adalah lemak bermanfaat yang membantu dalam penghasilan tenaga, kesihatan visual dan fungsi sendi. Asid lemak omega dibahagikan kepada tiga kategori: DHA, EPA, dan ALA. Asid lemak omega telah dibuktikan dalam kajian mampu membantu penyakit arthritis rheumatoid dan gejala lain. Menurut kajian juga, asid lemak omega juga boleh membantu melambatkan perjalanan degenerasi makula, gangguan yang merosakkan penglihatan ramai orang tua.

Tak susah  pun untuk kekal sihat dan aktif apabila usia semakin meningkat. Tumpukan pada pemakanan yang sihat, seimbang dan dapatkan nutrisi yang mencukupi. Ia juga sangat penting untuk kekal berhubung dan bersenam secara konsisten selain daripada makan makanan berkhasiat.