Pemakanan dan kesihatan yang baik adalah seiring. Pada hakikatnya, bagi warga emas yang ingin menguatkan sistem imun mereka, diet seimbang yang kaya dengan vitamin dan mineral boleh membantu mereka melawan jangkitan dan penyakit. Tambahan pula, mineral ini boleh membantu memendekkan tempoh selsema, serta mencegah kerosakan yang disebabkan oleh jangkitan pernafasan, rheumatoid arthritis, dan masalah berkaitan penglihatan.

Ini adalah 3 penggalak imun yang boleh diamalkan oleh setiap warga emas:

1.   Buah-buahan dan sayur-sayuran

Pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran akan memberikan anda paling banyak nutrien yang akan membantu meningkatkan sistem imun. Beri biru, brokoli, alpukat dan kangkung adalah yang paling bagus, dengan tahap vitamin C, antioksidan dan anti-radang yang tinggi, yang semuanya membantu mengurangkan bengkak dan membaiki kerosakan sel.

2.  Protein

Jangkitan dan penyakit adalah lebih pendek dan kurang teruk dalam badan yang kuat dan sihat. Protein diperlukan untuk sistem imun berfungsi dengan baik. Makan pelbagai hidangan protein tanpa lemak, seperti ayam belanda, ayam tanpa kulit, daging lembu tanpa lemak, tiram, tuna, salmon dan soya yang pastinya boleh membantu sistem imun anda. Selain itu, asid lemak omega-3 yang terdapat dalam ikan, terutamanya salmon, meningkatkan fungsi kognitif dan menyokong kesihatan kardiovaskular.

3.  Bijirin penuh

Vitamin B dan E, yang biasanya tidak terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, banyak terdapat dalam bijirin penuh. Orang dewasa, menurut Majlis Bijirin Penuh, memerlukan sekurang-kurangnya tiga hidangan bijirin penuh ini setiap hari. Berita baiknya ialah kategori ini mempunyai banyak kepelbagaian, jadi anda boleh menikmati hidangan pada setiap hidangan. Untuk sarapan pagi, cuba oatmeal dengan beri biru segar. Pada tengah hari, masukkan satu auns biji bunga matahari ke dalam salad anda. Semasa makan malam, hidangkan quinoa bersama-sama ikan yang telah digoreng.

Pertimbangkan sistem imun kanan sebagai rangkaian sistem yang beroperasi bersama untuk menggalakkan kesejahteraan, bukannya satu mekanisme fisiologi. Dengan itu, jelas bahawa diet yang sihat tidak akan menyembuhkan setiap penyakit, kesakitan, gejala atau penyakit. Adalah lebih baik untuk menggabungkan makanan seimbang dengan gaya hidup sihat untuk meningkatkan sistem imun anda dengan betul. Kesihatan anda di tangan anda.