Mengekalkan hubungan boleh menjadi sukar untuk orang dewasa yang lebih tua. Mereka biasanya berhadapan dengan kehilangan pasangan, yang mengakibatkan lingkaran sosial atau keluarga berkurangan. Hidup bersendirian sambil menua adalah perkara biasa, dan orang tua yang tinggal bersendirian tanpa interaksi manusia  selalunya akan kerap merasa terasing. Itulah sebabnya sesetengah orang mencari rakan sebaya yang mempunyai minat yang sama untuk berkawan. Mencari persahabatan kasual atau seseorang untuk bertemu untuk hobi rekreasi boleh menjadi amat mudah. 

Bagaimana ini boleh dilakukan?

1.   Membuat kawan baru

Masih belum terlambat untuk bertemu orang baru. Walaupun anda seorang rama-rama sosial semasa anda masih muda, anda mungkin berhati-hati untuk mendekati orang sekarang apabila anda lebih tua. Pertimbangkan untuk menggunakan salah satu kaedah berikut untuk bertemu orang baharu:

●   Ambil hobi baru. Mengambil bahagian dalam kelas seni, kumpulan memasak, atau kumpulan perbincangan sastera.

●   Kekalkan kecergasan anda. Pertimbangkan untuk menyertai liga boling, kumpulan berjalan kaki atau mengambil pelajaran tarian.

●   Percaya pada diri sendiri. Berhubung dengan orang lain di tempat ibadat anda.

●   Cuba pergi ke pusat senior. Kebanyakan daripada mereka menyediakan pelbagai aktiviti yang bertujuan untuk pelbagai kepentingan dan bertujuan untuk menyatukan orang ramai.

●   Sukarelawan. Sumbangkan masa anda untuk tujuan yang baik di kawasan kejiranan anda.

 

2.  Berhubung semula dengan kawan lama

Berhubung semula dengan kenalan lama yang telah terputus hubungan adalah satu lagi pendekatan bagi individu yang lebih tua untuk mengembangkan rangkaian sosial mereka. Mereka ini biasanya orang yang anda sudah mempunyai hubungan, seperti bekas rakan sekelas, jiran atau rakan sekerja, kerana pengalaman yang dikongsi atau minat yang sama.

3.  Cari cinta semula

Sesetengah warga emas mungkin mencari hubungan yang lebih serius. Sesetengah orang menganggap tempoh hidup mereka ini sebagai peluang kedua untuk bercinta. Ini mungkin melibatkan pertemuan semula dengan bekas pasangan atau mencari teman yang bermakna dengan kenalan yang juga mencari pasangan hidup baru. 

Menjalin hubungan dan mengekalkan hubungan yang bahagia adalah sama pentingnya pada usia 60-an, 70-an, 80-an dan seterusnya seperti pada masa muda anda. Bermula dengan sesuatu yang mudah seperti sering berjumpa dengan seseorang yang boleh berkongsi perbincangan dan mendengar, anda boleh membuka diri anda kepada hubungan yang baru. Ia boleh menjadi peluang terbaik untuk menyambung semula, meluaskan rangkaian sosial anda dan mencari persahabatan yang akan meningkatkan kualiti hidup anda apabila anda semakin dewasa. Penuaan tidak semestinya keseorangan. Mencari cara untuk mengekalkan hubungan selama bertahun-tahun boleh membuahkan hasil dalam jangka panjang.